Branden, rampen en zware ongevallen, bestrijding

Uw gemeente moet rampen en zware ongevallen zien te voorkomen en bestrijden. De gemeente heeft daarvoor een crisisplan klaarliggen, waarin de inzet van politie, brandweer, ambulances en gemeente is geregeld. Bij 'voorwaarden' van dit product leest u wat u moet doen bij een ramp of zwaar ongeval.

Wat u moet doen bij alarm

A. Melding van alarm

1. Als de sirene gaat, gaat u zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw binnen.
  2. Als u binnen bent, sluit dan onmiddellijk alle deuren en ramen. Stel ook eventuele ventilatiesystemen buiten werking.
  3. Geef mensen die bij u aanbellen de gelegenheid om te schuilen.
  4. Waarschuw mensen die de sirene niet opmerken.
  5. Informatie en nadere instructies bij rampen en zware ongevallen krijgt u via uw regionale radio- of televisiezender, dan wel via een rondrijdende geluidswagen.

B. Verlaten van huis en omgeving

1. Sluit gas, water en licht af.
  2. Neem alleen de hoognodige zaken mee.
  3. Sluit uw woning af en controleer of uw buren weten dat er een evacuatie plaatsvindt.

C. Vervoer

1. Neem zoveel mogelijk anderen mee.
  2. Luister naar de verkeersinformatie via de radio.
  3. Volg de route die de politie aangeeft.
  4. Ga naar het opvangcentrum dat via de regionale zender bekendgemaakt wordt of ga naar familie of vrienden buiten het rampgebied.
  5. Als u met het openbaar vervoer reist dan hoort u via de regionale zender op welke manier u reist en waar de opstapplaatsen zijn.
  6. Voor hulpbehoevenden, bejaarden en scholieren wordt speciaal vervoer geregeld door de leiding van die instellingen.

Wat moet u niet doen bij alarm

Wat u niet moet doen, is bellen met het nationale alarmnummer 1-1-2 of met de plaatselijke politie, brandweer of ambulancedienst. De telefooncentrales kunnen dan overbelast raken, wat ernstige gevolgen heeft voor het op gang komen van de hulpverlening.

Wanneer wordt alarm gegeven?

Als u de sirene hoort, dan is er sprake van alarm. In uw woonomgeving is dan een ramp of ongeval voorgevallen. De sirene kan ook worden vervangen door een rondrijdende geluidswagen.

De sirenes worden getest op de eerste maandag van de maand. Het proefalarm bestaat uit één signaal, dat hoorbaar zal zijn om 12.00 uur.